Karaman'daki son hallaç
Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan da bugüne kadar gelen meslekte 43 yılı geride bırakan hallaç ustası Ali Göktaş zamana direniyor
Hallaç ustası 52 yaşındaki Ali Göktaş, babasından öğrendiği hallaççılık mesleğinin Karaman'daki son temsilcisi olarak vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan da bugüne kadar gelen meslekte 43 yılı geride bırakan Göktaş, hallaççılığın kendisinden sonra miras bırakacak kimse olmaması nedeniyle endişeli olduğunu ifade etti.
13 yaşından buyana Hallaçlık yaptığını söyleyen Göktaş, “Babamdan bana kalan bu mesleğe sahip çıktım. Ama gelişen teknolojiyle günümüz koşullarında atadan kalan bu meslek günden güne kan kaybediyor. Şu anda hiçbir aile çocuğunu bu mesleğe vermiyor. Az da olsa iş yapıyoruz” dedi.
“Şu anda piyasaya çıkan silikonlu yorganlar bizim mesleği öldürdü" diyen Göktaş, “Pamuk yorgan, yün yorgan arayan yok. Yorganının ya da yastığının yün olmasını isteyenler genelde eski toprak oluyor. Ya da 50 yaşının üzerindekilerin yetiştirdiği çocuklar ailesinden yünün sağlık ve konfor anlamındaki önemini miras aldılarsa onlar geliyor, bize.
Kısacası canın kıymetini bilenler yastığını yorganını yünden yaptırıyor. Niye mi? Silikonlu yorganda yatan sabahleyin yorgun kalkar. Terleme yapar. Ter vücutta kurur. Kireçlenme yapar. Yün ya da pamuk yorgan da terletir ama, teri emer. Ayrıca uyandığınızda dinlenmiş olarak güne 'merhaba' dersiniz” şeklinde konuştu.
Yazın pamuk, kışın da yün yorganın ve pamuğun kullanıldığını hatırlatan Göktaş, “Pamuktan yapılan yorgan yazın serin tutar. Yünden yapılan yorgan da kışın sıcak tutar" sözlerini kullandı.
Mesleğini severek yaptığını belirten Göktaş, kiracısı olduğu ahşap dükkanda 32 yılını geçirdiğini kaydetti. Göktaş, eğer dükkanı yıktırılmaz ya da kapattırılmazsa ömrünün yettiği kadar bu dükkanda hallaçlık mesleğini devam ettireceğini dile getirdi.