Üreticiler zor durumda!

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kiraz fiyatlarının düşmesiyle birlikte çiftçilerin zor durumda kaldığını söyledi

Başkan Bayram yapmış olduğu açıklamada" Emek ve Alın Teri Vererek Yetiştirilen Hasadı Oldukça Maliyetli Zor Olan Kiraz Üreticilerimiz Fiyatların Düşmesiyle Zor Durumda Kalmıştır.
Karaman’da köylerimizde turfanda kirazda fiyatların iyi başlaması ile umutlu olan üreticilerimiz son günlerde fiyatların tepetaklak aşağıya düşmesiyle tedirgin olmaya başlamıştır.
Sezon Ege bölgesinde 150 liradan başladı, 40 liraya kadar düştü. İlaç, gübre ve işçi ücretleri çok yüksek. Kirazın sadece 1 Kg toplama maliyeti yaklaşık 15 TL bulmaktadır.
Şu anda kilogramı 40-50 liradan işlem gören kiraz, ne yazık ki işçi ücretini karşılamıyor. Kirazda parayı aracı kazanır, üreten mağdur olur. Bölgemizde turfanda ve yaylalarda temmuz ayının ortasına kadar devam eden kiraz hasatı bu sezon geçen yıla göre 10 gün önce başladı. 
Karaman’daki emek ve alın teri veren üreticilerimiz müstahsillerimiz hak ettiği kazancı almalıdır. Karaman’da turfanda üretilen kiraz hasatının dayanma süresi az olduğu için yaklaşık 10-15 gün içinde sona erecek olması dolayısıyla devletimiz yetkililerinden ihracatı artırarak destek sağlaması zor durumda olan üreticilerimizin beklentisidir.
Karaman’da üretilen kirazın iklim şartları nedeniyle çok kaliteli kiraz Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmekte olup bunda en büyük etken de İklim ve yaylalarda rakım yüksekliğidir.
Tüm üreticilerimize kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum"dedi