TSKB,"Karbondan Krediye: Onarıcı Tarım ve Karbon Kredileri" raporunu yayımladı

TAKİP ET

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomik Araştırmalar, "Karbondan Krediye: Onarıcı Tarım ve Karbon Kredileri" başlıklı yeni raporunu paylaştı

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomik Araştırmalar, Karbondan Krediye: Onarıcı Tarım ve Karbon Kredileri başlıklı yeni raporunu paylaştı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, afet konusunu 2024-2026 araştırma ajandasına dahil eden TSKB Ekonomik Araştırmalar'ın yeni raporunda, sunduğu kritik ekosistem hizmetleriyle gıda üretimi, su arzı ve kalitesi ile biyoçeşitlilik gibi pek çok alanda katkı veren toprağın, yaygın tarım pratiklerinden olumsuz etkilendiğine yer veriliyor.

Raporda, onarıcı tarım pratiklerinin toprağı sağlığına kavuştururken, diğer yandan toprağın depoladığı karbon miktarını artırarak ekosistem kriziyle mücadeleye katkı sağladığı belirtiliyor. Ayrıca, bu pratiklerle depolanan karbonun, karbon kredilerine dönüştürülerek çiftçilere ilave gelir alanı yaratabileceği de paylaşılıyor.

Raporda, tüm dünyada yükselişe geçen kaliteli karbon kredisi arayışında, onarıcı tarım uygulamalarının karbon depolama kabiliyeti ve diğer eşanlı-faydalarıyla öne çıkabileceği aktarılıyor. Onarıcı tarım uygulamaları, hava ve su filtrasyonu, gıda güvencesi, tersine göç, sosyal sermayenin güçlenmesi gibi pek çok eşanlı-fayda yaratıyor.

Çalışmada, Türkiye için de uygulamaya yönelik bir yapı öneriliyor. Kredilerin alıcıları tarafında gerekli yapının bir aracı firma veya tedarik zincirinde tarım üreticileri olan sanayi firmalarının yanı sıra Çok Taraflı Kalkınma Bankaları (ÇTKB) üzerinden de kurgulanabileceğine dikkati çekiliyor.

Rapor, Türkiye'de bu onarıcı tarım uygulamalarının hayata geçirilmesinde önceliklendirilmesi gereken bölge olarak, deprem bölgesini öne çıkarıyor. Bu sayede bölgenin toparlanması ve yeniden yapılandırılması sürecinin de desteklenebileceği belirtiliyor.


AA