Tarımda erken ekim dönemi mi başlıyor – Takvim 15 gün geri çekildi

TAKİP ET

Kırkikindi yağışları, kocakarı soğukları ve pastırma yazı gibi hava olaylarında küresel ısınmaya bağlı değişimler yaşanıyor. Bu değişimlerin bir itici güç gibi tarımı etkilediğini kaydeden Dr. An, ekim tarihlerinde 15 günlük geri çekilmeler olduğunu belirtti
Küresel ısınma etkilerinin yanı sıra geçen yıl başlayan ve bu yılın nisan ayına kadar devam eden El Nino hava olayı, sıcaklıkların ve aşırı hava olaylarının artmasına neden oldu. Bu etki, Anadolu'da uzun yılların deneyim ve gözlemlerine dayanarak oluşturulan geleneksel takvimdeki hava olaylarının yoğunluğu, şiddeti ve süresi üzerinde de kendisini gösterdi.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nazan An, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının itici bir güç gibi özellikle tarımı etkilediğini kaydetti. Yaptıkları saha çalışmalarına atıfta bulunan An, "El Nino etkisiyle aşırı hava olaylarının birçok yerde farklılık gösterdiğini gördük. Kimi yerde aşırı yağış, kimi yerde sıcaklıklarda aşırı artış oluyor. Bunlar da ya kuraklık ya da aşırı yağışlara bağlı seller şeklinde etkisini gösteriyor. Aşırı hava olaylarının etkisiyle tarım takvimi etkileniyor. Özellikle sert çekirdekli ürünler yeterli derecede soğuklama alamıyor, erken sıcaklık toplamaya başlıyor ve bu da ürünün gelişimini etkiliyor" dedi.
İklim değişikliğinin her faaliyetin takviminde bir değişime neden olduğu tespitini paylaşan Nazan An, şubat ve martta kocakarı soğukları yaşandığını, bu dönemde yetiştirilen ürünlerin takvimlerinin de değiştiğini ve bunun, kocakarı soğuklarının yoğunluğu ve takvimindeki değişikliğin göstergesi olduğunu ifade etti. An sözlerini şöyle sürdürdü: "Hasat tarihleri değişiyor, bazı yerlerde hasat takviminde 9 günlük, bazı yerlerde ise 1 aya yakın geri çekilme oluyor. İklim değişikliği ve aşırı hava olaylarını bir bütün halinde düşündüğümüzde hepsinin tarım üzerinde bir etkisi oluyor. Tarım takvimi, iklim değişikliğine bağlı olarak değişiyor ve şu an takvimin sabit olduğu bazı yerlerde de bu durum gelecekte değişecektir." Ekim tarihlerinde de 15 günlük geri çekilmeler görüldüğünü işaret eden An, ilerleyen yıllarda bu değişimin daha fazla fark edilir olacağı öngörüsünde bulundu.