Sosyolog Fahri Vaiz Tuncel: "Yetim algımız ve özeleştiri"

TAKİP ET

Yetimler Haftasında düzenlenen seminerde konuşan Sosyolog, Fahri Vaiz İbrahim Tuncel, Gazze'deki çocukları işaret ederek, 'Biz hala umreci avı ve umre yarışındayız' dedi

Yetimler Haftasında Dünya Yetimler Vakfı (DÜNYEV) tarafından düzenlenen 8 Haziran Yetimler Haftasında Karaman’da 3 gün süren etkinlik düzenledi. Cumartesi günü başlayan etkinliklerin ilk gününde özneye yetimleri koyan seminer dizisi verildi. Yunus Emre Konferans Salonu’nda “Yetimlerin misyon ve fonksiyonları” başlığı altında kürsüye çıkan Sosyolog, Fahri Vaiz İbrahim Tuncel, “Yetimin gözü kulağı karşısındaki insanda olur. O yüzden çok hassas olunmalıdır” dedi.
Konuşmasının devamında “Fıkıhtan tefakkuha geçiş yapmamız lazım” diyen Tuncel, “Tefakkuh, sığ bir dindarlıktan derin ve ince bir anlayışa geçmek demektir. Mesela; Evet Yetim malı yemek haramdır ama yetimin bir çayı içilebilir, ikramı kabul edilebilir. Bilahare misliyle hediye olarak yansıtılabilir. Ama ona, kabullenildiği sevildiği hissettirilmeli. Toplumun önemli bir ferdi olduğu duygusu verilmeli” şeklinde konuştu.
TABİİN NESLİNDEN BİR KISSA ANLATTI
Tâbiîn neslinin (Sahabeleri görmüş ve onlarla bir şekilde irtibat kurmuş olan Müslümanlar) ileri gelen âlimlerinden Abdullah bin Mübârek’i işaret ederek alimin hayatından bir örnek verdi. Varlıklı bir hadis âlimi olan Abdullah bin Mübârek’in dostlarıyla birlikte hac yolculuğuna çıktığını nakleden Tuncel, ilgili kıssayı anlatarak sözlerine son verdi:
“Yol üzerinde bir kulübede yaşayan iki kız çocuğu gördü. Kimsesi olmayan bu çocuklar, açlıktan dolayı kulübe yakınlarındaki ölü bir kuş etini alıp yemek istediler. Bu duruma şahit olan Abdullah bin Mübârek Hazretleri, yolculuğa devam etmekten vazgeçti. Yanında bulunan bin dinar paranın yirmi dinarını Merv’e geri dönmek için ayırdıktan sonra, paranın geri kalan kısmını kız çocuklarına verdi.
Dostlarının:
“–Neden böyle yaptın?” diye sormaları üzerine şöyle dedi:
“–Bu yaptığımız, bu seneki haccımızdan daha sevaptır.” (İbn Kesir, el-Bidâye ve’n-Nihâye, c. X, s.192)
UMRE TURLARINDA YARIŞA GİRİLİYOR
Günümüz insanına Abdullah bin Mübârek’i örnek gösteren Tuncel konuşmasının devamında şu hakikati gözler önüne serdi: “Günümüzde Gazze’de binlerce çocuk bu durumu daha vahim yaşarken biz hâlâ şirketler olarak dini müesseseler olarak umreci avına çıkmaya ve Müslümanlar olarak da umre turlarında yarışa girmeye devam ediyoruz. 
Özeleştiri bize ilk insan ve ilk peygamber aracılığı ile öğretilmiştir vesselam.”
Haftanın ilk gününü seminerlere ayıran DÜNYEV, 9 Haziran Salı günü ve 10 Haziran Pazartesi günü  yetimlere yönelik farkındalık oluşturmak ve onlara faydalı olmak adına çeşitli etkinlikleri planlayarak organize etti.