Şap aşısı yaptırmayanlar dikkat!

TAKİP ET

Aşı doz sayısı 3'e çıkartılan şap aşını yaptırmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerini birçok engel ve zaiyat bekliyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvanlardaki şap hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısını bu yıl ilk kez 3'e çıkardıklarını belirterek, "İlk aşı dozunu Baskın Aşılama Programı kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde uygulayacağız" dedi. 
Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan bulaşıcı hastalık şapın, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkilerken büyük ekonomik kayıplara da neden oluyor
Hastalıkla mücadelede, büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde şap aşılama şartı arandığını, aşısız hayvanların sevklerine de izin verilmiyor. Hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı desteklemeleri için de aynı şekilde şap aşılama şartı aranıyor. 
Şap hastalığına karşı rutin aşılamanın ilkbahar ve sonbahar döneminde yılda 2 kez yapılıyor. Geçen yıl tespit edilen daha önce ülkede görülmeyen SAT-2 virüsüne karşı bütün tedbirlerin alındı ve Şap Enstitüsü tarafından bu virüse karşı üretilen aşılar büyükbaş hayvan varlığının tamamına uygulanıyor” denildi.