Rekabet kaliteyi bitirdi

TAKİP ET

Simidin 12,5 liraya satıldığı bir yerde 3,5 liraya satılan ekmekten kalite beklenemez

Karaman Belediyesi'nin 9 ay önce başlattığı halk ekmekte ucuz ekmek uygulaması Karaman’daki fırıncılar arasında var olan rekabeti de en üst safhaya yükseltti. Rekabette sınır tanımayan bazı fırıncılar gerek maliyetten kısmak için yabancı uyruklu kaçak çalışanları bünyesine aldı, gerek ekmekte seri üretim yapıp sürümden kazanmak için ekmeğin mayasını artırıp bir an evvel kıvama gelmesini sağladı, gerekse de 1. sınıf un yerine 3. sınıf un kullanmaya başladı. Saydığımız bu 3 unsur bazı fırıncıların üretimini dibe çekerek ekmeğin kaliteden söz edilemez hale gelmesine neden oldu.
RESMİ EKMEK FİYATI 7,5 TL
Fırıncılar arasında beyaz ekmek denilen halk arasında da çarşı ekmeği denilen ekmeğin kalitesi tabi ki her fırında diplerde değil. Sizler de fark etmişsinizdir… Karaman’daki bazı fırınlarından alınan ekmeğin lezzetine doyum olmuyor. Öyle ki bir somun ekmeği kuru kuru yeseniz yanında başka bir şey aramazsınız. Ancak bazı fırınlar da var ki… Ekmek üretiminde kaliteyi düşüren 3 maddenin üçünü de üretim aşamasında dahil ediyor. Sonuç ise kaçınılmaz oluyor hem farklı bir koku hem de ekşimsi bir tat. Karaman halkınca da aşina olunan bu durum aslında çok da yadırganmıyor. Çünkü imkanı olan vatandaşlar kaliteli ekmeğin adresini biliyor ve o adresten vazgeçmeyerek fırıncılar odasının açıkladığı 7,5 TL olan ekmek satışı yapan fırınlardan ekmeğini almayı tercih ediyor. Ancak günlük 15-20 ekmek tüketen ve maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar ise mecburen ekmeği 3,5 TL'den satan fırıncıları tercih ediyor. Kaliteli bir ekmek üretiminin maliyetinin 5-6 TL'yi bulduğu günümüzde 3,5 TL'ye üretilen ekmeğin kalitesine varın siz düşünün. 
SİMİT 12.5 TL, EKMEK 3.5 TL!
Fırıncılar arasındaki bu anlamsız rekabeti doğru bulmayan bazı fırıncılar da özeleştiri yaparak "Gelin, ekmeğin fiyatında rekabet edeceğimize kalitesinde rekabet edelim. Ürettiğimiz beyaz ekmeğin yanına ekstra ekmek çeşitleri koyalım. 10 saat önce satışa hazır hale gelen ekmekleri vatandaşın önüne sunmayalım. Ekmeğin fırından çıkış saatini satış saatimizle aynı zamana denk getirelim. En önemlisi de aramızdaki şu gereksiz fiyat rekabetinden vazgeçelim. Simidin 12,5 liraya satıldığı bir yerde ekmeğin 3,5 liraya satılmasını hangi akıl açıklayabilir? Ayrıca ekmeğin fiyatı konusunda bazılarımız Konya'dan 5 liraya ekmek alıp 4 liraya Karaman'da satış yapan Karaman Belediyesi'ni suçluyor. Bazılarımız da fırıncılar odasını suçluyor. Sağı solu suçlamak yerine Karaman'da resmi liste satış fiyatı 7,5 olan ekmeği 6 - 7,5 lira arasında satalım. Fiyat yerine kalitede rekabet edelim. Hem böyle olunca Karaman Belediyesi de halk ekmek fiyatlarını mecburen 4 liradan 5 -6 liraya çıkarmak zorunda kalacaktır" bağlamında konuşuyor. 
BİRÇOK FIRIN ZARAR EDİYOR
Karaman'daki fırıncılar arasındaki bu haksız ve gereksiz rekabet gözlendiğinde görülüyor ki... Karaman'daki fırıncılar her ne kadar ekmek üretim maliyetini düşürmek adına farklı yollara başvursa da birçok fırın zarar ediyor. Bu zararın boyutları ise gün geçtikçe artıyor. Çünkü aldığı unun, çalıştırdığı elamanını parasını ödeyemeyen fırıncılar başka kaynaklar bularak ya borcunu takla atıyor ya da bu zamana kadar yaptığı birikimi kullanıyor. Hal böyle iken fırıncıların ortak bir kararla aradaki fiyat rekabetine bir son vererek ekmekte kalite adına rekabet etmeleri vatandaştan önce onların iyiliğine olacak gibi gözüküyor. Bu iş böyle devam ederse çok yakında Karaman'daki birçok fırın kepenk kapatmak zorunda kalacak.