PANKO'da Recep Konuk sesleri!

TAKİP ET

 'Biz daha ölmedik bu haneyi sahipsiz bırakacak değiliz' sözlerini hatırlayan çiftçiler harekete geçti

1999 yılında göreve geldiği Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Konya Şeker yönetim kurulu başkanı olarak 18 yıl aralıksız hayal edilemeyecek hizmetler ortaya koyan, Torku’yu Dünya markası, Konya Şekeri bir dev yapan, Çumra Şeker Fabrikasını kuran Recep Konuk’un yeniden başkan olmasını isteyen çiftçilerin çalışmalara başladığı öğrenildi.
1999 yılında göreve geldikten sonra 18 yıl başkan olarak Konya Şeker Fabrikası ile Torku’da inanılmazları başararak dünya gıda sektörüne damga vuran Recep Konuk, başarısını bununla bırakmayarak 25. ve 26. dönem Ak Parti Karaman milletvekili oldu, o dönem Tarım-Orman ve Köy İşleri komisyon başkanlığı gibi önemli bir görevi üstlenirken, Pankobirlik Genel Başkanı olarak da büyük işlere imza koymuştu.
1999 yılında göreve geldikten sonra 2003 yılında Çumra Şeker fabrikasının temelini atan Konuk, rüya olarak nitelendirilen Çumra Şeker Fabrikası ve Torku’yu 2004 yılında hizmete açtı.
MALİ GENEL KURUL BU YIL
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinde mali genel kurulun önümüzdeki aylarda yapılacağı öğrenildi. Seçimsiz olarak gerçekleştirilecek olan mali genelin ardından 2025 yılının ilk çeyreğinde ise seçimli genel kurulun yapılması planlanıyor.
Konya Pancar Ekicileri kooperatifinde başkanlığa aday olacak isimlerin yıl sonundan itibaren start vermesi bekleniyor. Mevcut Başkan Ramazan Erkoyuncu’nun yeniden aday olması beklenirken, kooperatifin gerçek sahibi olan çiftçilerin ise yeniden Recep Konuk’u başkan olarak görmek istediklerini yüksek sesle dillendirirken, Konuk’un bu talebe nasıl bir cevap vereceği ise şimdiden merak konusu oldu.
Bu arada birkaç ismin daha adaylık için hazırlık yaptığı ve bazılarının ise Recep Konuk’un nasıl bir yol izleyeceğinin belirlenmesinin ardından meydanlara çıkması bekleniyor.

HAYATINI ÇİFTÇİNİN EKMEĞİNİ BÜYÜTMEYE VAKFETTİ
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi üyeleri ve Konya Şeker’in gerçek sahipleri olan çiftçiler ise 18 yılda çiftçi adına tarih yazan Recep Konuk’un yeniden başkan olması için çalışma içerisinde olduğu öğrenildi.
2025 yılında yapılacak olan genel kurul için şimdiden kolları sıvayan çiftçiler, Recep Konuk ‘un yeniden geminin dümenine geçmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, hayatını çiftçinin ekmeğini büyütmesi için harcayan Recep Konuk ile çiftçinin yeniden hayat bulacağına inanıyor.
2017 yılında aday olmama kararı alan Recep Konuk, bu kararını paylaşırken, söylediklerini bir hatırlayalım:
“Terazinin bir tarafının diğer tarafa ağır basmasını sağlayan ise şu oldu; ismini verebilirim ama vermeyeyim, Seydişehir’den bir kardeşim telefon etti, tarla kiralamıştım önümüzdeki yıl için patates ekecektim, parasının bir kısmını da ödemiştim sen gidersen ektirmezler, patates elde kalır diye icardan vaz geçtim, mutlu musun Başkan diye sitem etti.
Yine ismini verebilirim ama vermeyeceğim. Altınekin’den bir üretici kardeşim tarlada işler büyüyecek diye traktörünü büyütme kararı almış traktörünü değiştirmiş, borçlanmış, taksitlerinin birkaçını da ödemiş. Traktörüyle fabrikanın kapısına dayandı. Ben şimdi bunu ne yapacağım diye sordu.
Yine ismini verebilirim ama vermeyeceğim. Çumra’dan beli iki büklüm 70’lerini geçmiş bir amcamız geldi. Sen gidersen hanemiz yine viran olur diye gözyaşı döktü.
Daha onlarca örnek sayabilirim. Hayatını çiftçinin ekmeğini büyütmeye vakfetmiş biri olarak ben traktörünü büyüten kardeşimin de, daha çok üretmek için tarla kiralayan hemşehrimin de sorularına verecek cevap bulamadım ter bastı o terler kefenin bir tarafına aktı. Konya Şeker’in kuruluşundan bugüne kadar bütün tarihine şahitlik etmiş yorgun gözlerden damlayan gözyaşları da o kefede birikti ve terazinin diğer tarafı yani bana müsaade dememe rağmen müsaade yok diyenlerin tarafı ağır bastı. 
Gördüm ki, bana bu kurumu yönetme konusunda rıza gösterenler veda konusunda rıza göstermediler. Bu rızayı göstermeyenlerin sayısı kaçtır bilmiyorum. Ama ben nasıl yönetirken oyunu alamadıklarımın bile rızasını aldıysam, almak için çaba gösterdiysem, bırakırken de bir kişi bile rıza göstermiyorsa bunu önemserim. Onun, onların talebini duymazdan gelemezdim. Ben bu güne kadar çiftçimizin arzusu hilafına hiçbir şey yapmadım. Bugün de yapmayacağım ve eğer Genel Kurul’da üretici ortaklarımız yine yük senin omuzlarında, derlerse emriniz başım üstüne diyeceğim.”
“KURUMU KURDA KUŞA YEM ETTİRMEM””
Konuşmasına, bir fıkra anlatarak devam eden Başkan Recep Konuk, “Komutan askerine sormuş. Düşman karşıdan geliyor ne yaparsın?
Asker cevap vermiş; silahımı doğrultur nişan alır ateş ederim komutanım demiş.
Komutan bu sefer de; düşman sağından geliyor ne yaparsın demiş, tüfeğimi doğrultur nişan alır ateş ederim komutanım demiş yine asker.
Komutan; peki, düşman kalabalık bu sefer solundan geliyor karşıdan ve sağdan gelenlere ateş ederken kurşunun da bitti şimdi ne yaparsın demiş.
Asker, süngü takar hücum ederim komutanım diye cevap vermiş biraz sıkılarak.
Komutan ısrarla sorularına devam etmiş, düşman bu sefer arkandan geliyor süngün de boğuşmaktan köreldi ne yaparsın demiş;
Asker, silahın dipçiğiyle vuruşurum komutanım demiş.
Komutan bu sefer de düşman havadan geliyor ne yaparsın diyerek sorularına devam etmiş.
Artık bunalan asker de komutanın sorusuna soruyla cevap vermiş, bu ordunun tek askeri ben miyim komutanım?” dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ben bu ordunun tek askeri olmaktan gocunmadım, gocunmam. Çünkü ben gelirken şunu bilerek geldim; ben cephede çarpışacağım ki cephenin gerisindekiler yani üreticiler tarlasında tapanında, bağında bahçesinde, ahırında ağılında işlerini huzur içinde yapabilecekler. Ben yine mevziimdeyim ve kaçacağımı, zora teslim olacağımı düşünenlere veya bunu umanlara kötü bir haberim var, ensemi yine göremeyeceksiniz.
Şimdi söyleyeceklerim konusunda aday olan arkadaşlarımı tenzih ederek söylediğimin altını kırmızı kalemle ve kalın kalın çizdiğimi belirtmek istiyorum. Aday olan arkadaşlarımın samimiyetinden eminim. Benim sözüm taşıdığımız davula dışarıdan tokmak vurmak isteyenleredir. Benim sözüm daha ben gitmeden kurumun tekeden süt sağarak yaptığı yatırımları işaret eden sat kurtulculara; kimlerin iştahını kabarttığınızın farkında mısınız? Çakallara davetiye çıkardığınızın farkında mısınız? Kendinize gelin. Çiftçinin geleceği sat kurtul ile değil kur kurtar ile kurtulur. Küçülerek büyünmez. Yani Konya Şeker gibi bir lokomotifin gücünü azaltarak, kurumu küçülterek, tarımsal üretimi büyütemezsiniz.
Hani Anadolu’da bir söz vardır; sahipsiz evin kapısı anahtarsız açılırmış. Bu evi kimse sahipsiz sanmasın. Kapıyı anahtarsız açmaya da kimse heves etmesin. Biz daha ölmedik bu haneyi sahipsiz bırakacak değiliz. Nokta
Bu süreç bir turnusol kağıdı işlevi de gördü. Yani herkesin rengini ortaya çıkardı,  bu kurumla ilgili hesapları olanların hesabını da foyasını da açık etti, alenileştirdi. Çiftçinin aleyhine, o hesapları yapanlara da o hesaplara da müsaade etmeyiz. Kurumun geleceğiyle ilgili kimse kaygılanmasın. Ben kurumdan ayrılmaya hazırım, benim sorunum yok, ama gördüm ki kurum da çiftçi de buna çok hazır değil. Ülkenin yönetimi buna çok hazır değil. Bunun için tekrar değerlendirdim. Yeni bir çıkış yolu bulacağız. Ben niyetimi söyledim ve bunun arkasındayım, buranın ben yokken de yürüdüğünü sağlığımda görmek istiyorum. Ama böyle yapacağız diye de, doğru olan bu diye de bu kurumu kurda kuşa yem etmeyiz.”