Mısır biterse Karaman'da ekonomi biter

TAKİP ET

Karaman’daki mısır üretiminin 2025 yılı itibariyle ekim nöbetine alınacağı yani bir üretici ancak 4 yılda bir mısır ekebileceği haberinin duyurulmasının ardından Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, konuya ilişkin açıklama yaptı. 

Su azgını mısırla ilgili yeni gelişme… Karaman'daki mısır tehdidi bitiyor mu?


Başkan Bayram açıklamasında, su azgını mısırın Karaman topraklarına ait olmayan bir tarım ürünü olduğunu dile getiren ve Karaman’da kontrolsüz mısır ekimi yapılmasını intiharla eş tutan muhabir ve gazetecileri ima ederek onlara “klavye yazarları” diyerek tepki gösterdi. Başkan Bayram yaptığı açıklamanın devamında da Karaman tarımı için planlanan su ile alakalı projelerin bir türlü tamamlanamamış olmasını eleştirdi. 
“Son dönemlerde oluşan obrukları gözlemleyen bazı klavye yazarları Karaman çiftçilerimizin ‘mısır, pancar ekmesin, fasulye, vb. su isteyen hiçbir ürünü ekmesin, buğday-arpa eksin’ gibi söylemleri gün geçtikçe artmaktadır” diyen Başkan Bayram, “Su ve obruklar konusu, tarım ve ürün desenleri konusu önemli. Münavebeli ekim topraklarımızı korumak için büyük önem taşımaktadır.  Fakat çözüm hiçbir zaman çiftçiye ‘Şunu ekme, bunu ekme’ emirleri üzerinde kurulu olamaz. Burada çiftçiyi suçlamak işin kolaycılığıdır” dedi.

Karaman intihar ediyor


Mısır üretimi noktasında yapılan kontrolsüz üretimin faturasının çiftçiye kesildiğini aktaran Başkan Bayram konuşmasının devamında şu açıklamaları yaptı: “Acaba senaryo gerçekten çiftçinin günah keçisi yapılmasını haklı mı çıkarıyor? Burada şunları bilmek lazım:
1-    165 milyon metreküp dolu hacmi olan, 16 bin hektar alanı sulaması planlanan 36 yıllık GÖDET BARAJI Yıllardır kapalı devre sulama sistemi niçin tamamlanamadı?
2-    KOP Projesi neden layıkıyla yürütülüp tamamlanmıyor. 
3-    BAĞBAŞI Barajına suyun dökülmesi planlanan AVŞAR Barajında su tutulmaya başlanmasına rağmen yılan hikayesine dönen 17 kilometrelik tüneller yıllardır niçin tamamlanmıyor?
4-    2016 yılında tanıtım lansmanı yapılan Karadağ sulama projesinde neden sadece proje aşamasından ileri gidilemedi?
5-    Sulama amaçlı KOP Hotamış göletine 400 milyon metreküp su verilmesi planlanan proje arka planda kaldı.
Fakat bu dev projenin diğer kolu olan Konya’ya 100 milyon metreküp içme suyu verilmiştir ve artan nüfus ile birlikte her gün artan talepler ile bu rakamlar 150 -200 milyon metreküp rakamlara doğru gitmektedir.

Taşkale'de Su Çıkmazı

ARPA VE BUĞDAY MISIRIN %75’İ KADAR SU TÜKETİYOR

Karaman’da mısır, pancar, fasulye vb. ürünler ekilmesin. Su isteyen hiçbir şey ekilmesin. O zaman Karaman ne eksin? Buğday, arpa, öyle mi? Bu ürünler de az su mu tüketiyor? Bu ürünler de mısırın, pancarın %75’i kadar su kullanımı yapılıyor.

Karaman'da tehlike çanları!

TARLASINI EKEN ÇİTFÇİ KALMAZ

Peki Karaman’ın ürettiği elma, mısır, pancar, vb. ürünleri hayatımızdan çıkarın bakalım ne olur? Tarlasını eken kaç çiftçi kalır?  Karaman’da tarım kalır mı? Elma üretimi ile birlikte %85 tarıma dayalı ekonomisi olan ilimizde çiftçimiz biterse inşaat, beyaz eşya, mobilya, galeriler, sarraflar, konfeksiyonlar vb. kısacası ekonomi biter.

Susuzluk açlığa sürükleyecek!

KARAMAN SUSUS YOK OLUR

Yapmayın dostlar, Karaman’daki çiftçimize karşı biraz insaflı, merhametli olun. Karaman susuz olamaz ve yok olur. Bunu anlayalım artık lütfen yıllardır ekilen alternatifi olmayan ürün desenlerinin yanlış olduğunu söylemek yerine artık bu bereketli topraklara dış havzalardan nasıl su getirelim bunun mücadelesini hep birlikte yapalım.

Karaman Ovası yanıyor

SON KUYU KURUYANA KADAR SULU TARIMA DEVAM

Çiftimizin çaresi yoktur, bunu anlayalım artık. Son kuyu kuruyana kadar sulu tarıma devam etmek zorundadır. Çünkü hem makine parkı yatırımları hem ekonomik yönden borçlu ve büyük yatırımlar yapmıştır. Karaman tarımı suya mahkumdur, Karaman susuz olamaz.
Kimse susuz Karaman hayali kurmasın, Karaman’a suyu getirmenin formülünü arasın, arayalım. Artık tek gündemimiz bu olsun, seferberlik ilan edelim.
Olmayan suyun kavgasını değil olan suları Ovamıza getirmenin mücadelesini verelim artık.”