Karamanlı gurbetçiler iki ara bir derede kaldı

TAKİP ET

Karamanlı gurbetçilerin iki yönlü hikayesi: Ekonomik katkı ve sosyal mücadele

1960’lı yıllardan itibaren Karaman’dan Avrupa’ya, özellikle Almanya, Hollanda ve Fransa’ya başlayan büyük işçi göçü, şehrin demografik yapısını değiştirdi. Bugün Avrupa’da yaşayan Karamanlı gurbetçiler, yaz aylarında memleketlerine dönerek şehre ekonomik canlılık getiriyor. Döviz avantajıyla yaptıkları harcamalar, yerel ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

Ekonomik katkılarına rağmen, gurbetçiler sosyal sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Avrupa’da yabancı olarak görülen gurbetçiler, Türkiye’de ise "Almancı" olarak dışlanıyor. İki farklı kültür arasında sıkışan bu topluluk, özellikle aidiyet ve kimlik sorunları yaşıyor.

Bu sosyal dışlanma, özellikle genç nesiller için büyük bir zorluk teşkil ederken, bazı bireysel olumsuz davranışların tüm gurbetçilere mal edilmesi de rahatsızlık yaratıyor. Karaman’da geçici kalmak yerine kalıcı olmayı hedefleyen gurbetçiler, memleketlerine olan bağlılıklarını korumaya çalışıyor.

Gurbetçilerin ekonomik katkılarının sürdürülebilir olması ve toplumsal uyumun sağlanması için, yerel halkla gurbetçiler arasında daha güçlü bağlar kurulması gerektiği vurgulanıyor.

EMEKLİ GURBETÇİDEN SAMİMİ SÖZLER

Emekliliğinin ardından Hollanda'dan Karaman'a kesin dönüş yapan Araştırmacı Yazar Kemal Arabacı ise gurbetçi Karamanlılara ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Gurbetçilerin ülke ekonomisine sağladığı getirinin yabancı gezginlerin getirisinden daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Karaman bazında düşünüldüğünde ise yabancı gezigin yok denecek kadar azdır. Durum böyle olunca; ihracat yapan şirketlerimiz dışında, kentimiz piyasasına döviz girdisi gurbetçiler tarafından karşılanmaktadır.

Kişiler hata yapabilir, başkasının hoşuna gitmeyen hareketlerde bulunabilir ama bunu tüm topluma yükleyemeyiz. Bizler de memleketimizi, kentimizi, köyümüzü sizler kadar seviyoruz."

Haberin daha detaylı versiyonu için ilgli habere bakabilirsiniz...

Karamanlı gurbetçilerin iki yönlü hikayesi