Karaman yakında mermer mi yiyecek?

TAKİP ET

Gün geçtikçe çölleşen, tarihi ve kültürel mirası yok olma tehlikesi altında olan başta Karaman olmak üzere İç Anadolu bölgesinde, göller tek tek kururken ekokırım projeleri hız kesmeden devam ediyor. Ayrıca ekokırım projelerinden binlerce yıllık doğal sürecin ardından oluşan mağara varlıklarımız da yok olma tehlikesi altında

Türkiye'de 23 yılda  21 kere değiştirilen kanunlar, maden faaliyetlerinin ekokırım projelerine olanak verirken, orman ve su kaynaklarının tahribatı, toprağın kirlenmesi Türkiye’yi su fakiri ülkeler arasına soktu. Geçtiğimiz yıl 3 bin 954 maden projesi için ÇED kararı verildi. Bunların bin 462’si için “ÇED gerekli değil”, 86'sı için “ÇED olumlu” kararı verildi. İç Anadolu, 3 bin 346 proje ile ilk sırada yer alırken, bütçe temiz enerji projelerine, ekolojik yaşam alanlarına, ekolojik tarım projelerine değil, betonlaşmaya ve ekokırım projelerine yatırılıyor. Bu politikaların sonucunda İç Anadolu illerinde yer alan Meke Gölü, Seyfe ve Eber Gölleri tamamen kurudu. Eber, Akşehir, Burdur, Kulu, Bolluk, Tuz Gölü, Beyşehir ve Eğirdir gölleri de kurumak üzere. Tarım ve ormanlık alanlar üzerine kurulan projeler, bölgede tarım rekoltelerini büyük oranlarda düşürürken bazı mermer ocağı işletme sahası içinde yer alan oluşum süresi binlerce yıldan sonra tamamlanan mağaralar (Karaman Yollarbaşı Damlataş ve Culalı Mağaraları) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
İç Anadolu’da orman tahribatı, su kaynaklarının yitirilmesi, iklim değişikliği, hava ve toprağın kirletilmesi gibi sonuçlara neden olan Karaman’daki ekokırım projelerini işleten kuruluşlar:

 

YOLLARBAŞI MERMER OCAĞI

Yollarbaşı köyündeki Hacıbaba Dağı’nun uzantısı olan dağ eteğinde mermercilik faaliyetinde bulunan işletme sahası içinde Damlataş ve Culalı Mağaraları bulunuyor. Üstelik 2005 yılında böyle bir mağaranını varlığı MTA yetkilileri tarafından bu mağaraların varlığına ilişkin yayınlanan resmi yazıya rağmen işletmenin aldığı ÇED raporunda bu mağaralardan hiç bahsedilmiyor. 

 

YOLLARBAŞI DAMLATAŞ MAĞARASI 

Türkiye Arkeolojik Yerleşimleri Projesi kapsamında edinilen veriye göre Damlataş Mağarası hakkında verilen bilgi şöyle:
Yeri: Karaman'ın 15 km batısında; Konya yolu kenarında bulunan Yollarbaşı (Yeşiltepe) Kasabası'nın 4 km güneyinde; belirgin bir etek düzlüğü üzerinde yer alır. Mağaranın hemen güneyinde Culalı Mağarası yer alır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Yarı yatay-yarı dikey olarak gelişmiş; düden konumlu fosil bir mağaradır. Mağaranın doğuya (Konya Ovası'na) bakan girişi - 8 metrelik kuyu şeklindedir.

  

MAĞARADA DAMLATAŞ HAVUZU VAR

Damlataş Mağarası; birbirine bağlı iki bölümden oluşmuştur. Girişten sonra batıya yönelen birinci bölümün son noktasının derinliği - 20.5 metredir. Tabanı kum; çakıl ve bloklarla kapalı olan 20 m uzunluğundaki bu bölümün genişliği 2-10 m tavan yüksekliği ise 3-10 metreler arasında değişir. İçerisi damlataşlarla (sarkıt; dikit; sütun; makarna sarkıt; damlataş havuzu; duvar ve örtü damlataşları) kapalı olan güneydoğusundaki ikinci bölüm ise; girişe göre -20/-30 metreler arasında yer alır. Kireçtaşlarının tabaka doğrultusu ve eğim yönüne bağlı olarak girintili-çıkıntılı yapısı olan bu bölümün gelişimi güneye doğrudur.

 

2005 YILINDAN BERİ BİLİNİYOR

Araştırma Tarihçesi: MTA Genel Müdürlüğü; Jeoloji Etütleri Dairesi tarafından araştırılmış ve 2005 yılında yayınlanmıştır.

MAĞARADA YARASA KOLONİSİ VAR

Bulgular: Mağaranın güney salonunda büyük bir yarasa kolonisi yaşamaktadır. Taban ise kalın bir guano ile örtülüdür.

ÜÇBAŞ KÖYÜ MERMER OCAĞI

Merkeze bağlı Üçbaş köyü civarında 14,87 hektarlık arazide Ahmet Çetinkaya isimli şahsa mermer-pasa işletmesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. İşletme, tarım ve ormanlık araziye zarar verecek nitelikte.

KARALGAZİ KÖYÜ MERMER OCAĞI

Kazımkarabekir ilçesine bağlı Karalgazi köyünde Telmar Mermercilik şirketinin mera ve tarım arazilerini kapsayan 131 hektar alanda yapılması planlanan mermer ocağı için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edildi. Ancak Karaman’ın yüzde 40’ına yakın bir alanda mermer ve taş ocakları faaliyet gösteriyor.

 

Damlataş'ta neler oluyor?

Olası katliama kim dur diyecek?

Mağaralar karanlığa mı gömülüyor?