Karaman şampiyonlar ligine koşuyor

TAKİP ET

İKEV tarafından ilimizde organize edilen ‘Karaman Yaşamda ve Eğitimde Yapay Zeka seminerinin çok önemli olduğunun altını çizen hemşerimiz E. General Rıza Küçükoğlu, Karaman’ın kabuğunu kırdığını ve bundan sonra kimsenin önüne geçemeyeceğini belirerek, kısa zamanda Karaman Teknoloji merkezinin açılarak hayata geçirilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ve bundan sonra da Karaman’ın şampiyonlar liginde devlerle mücadele edeceğine inandığını söyledi.
Uluslararası  düzeyde bir çok bilim adamının Karaman’daki seminer sonrasında başta ABD  Michigan State Üniversitesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Douglas Kaith Harman,JR Robotics  olmak üzere CEO’su Öğ.Burhan Şengün, A.Ü öğretim üyesi Prof.Dr.Eren Ceylan, A.Ü TÖMER Müdürü Prof.Dr.Timur Gültekin ve Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Serkan Düzgün’ün  şehirden çok etkilendiklerini ve destek için ellerinden geleni yapacaklarını söylediklerini belirten Küçükoğlu:
“Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Karaman olarak buna hızla ayak uydurmamız şart ve bizim bu değişimi yakalamamız lazım. Yapay zeka seminerinde hemşerilerimiz yenilikleri ilgi ile takip ettiler, o  yarınlarımız dediğimiz i çocuklarımız Vali  Ali Akan  Okulu öğrencilerin heyecanı bizleri umutlandırdı. Biz istiyoruz ki, bu şehrin çocukları zirvede olsun, ülkemizin geleceğine imza atsınlar.”


TEKNOLOJİ MERKEZİ KURULMALI
"Türkiye’de toplam 27 adet  TEK-MER olduğunu hatırlatan Rıza Küçükoğlu, bunun acilen Karaman’a kurmamız gerekir" diyen Küçükoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü.
“İstanbul, Ankara olmak üzere büyük şehirlerimizde teknoloji merkezleri var. Bitlis’de var, Tekirdağ’da var. Acilen Karaman’da da olmalı. TEKMER bir veya birden ilişkili temada ve araştırma-geliştirme ve/veya ürün süreç/hizmet yeniliği içeren teknoloji yenilik odaklı iş fikri, proje sahibi girişimci veya işletmelere yönelik hizmetler sunan bir yapıdır.
İŞGEM/TEKMER Desteği girişimcilik ile uğraşan aktörler arasında işbirliğini artırmayı ve ulusal planlar doğrultusunda işletmelerin hareket etmesini sağlamak adına oluşturulacak merkezlerdeki inkübasyon hizmetlerinin sağlanmasını amaçlar.”

     
TEKMER NEDİR, NASIL KURULUR
Teknoloji ve yenilik tabanlı girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için kullanılan araçlardan bir tanesi de kuluçka merkezleridir. Türkiye’deki teknoloji kuluçka merkezlerinin fotoğrafı çekildiğinde; TEKMER, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) içerisinde yer alan kuluçka merkezleri, TGB’si bulunmayan üniversitelerin kendi bünyesinde yer alan kuluçka merkezleri ve diğer girişimcilik ekosistem aktörlerine  (bankalar, belediyeler, odalar ve borsalar, büyük ölçekli işletmeler, sivil toplum kuruluşları vb.) ait veya hızlandırıcı özelliği ağır basan kuluçka merkezleri karşımıza çıkmaktadır.
İş fikri olan gençlerin, girişimci adaylarının projelerinin şirketleşmesini ve buralardan ulusal ve uluslararası pazarlara erişebilen katma değerli start-up’ların çıkarmalarını hedefleyen KOSGEB; TEKMER Destek Programını 2019 yılı Mart ayı itibariyle yürürlüğe almıştır.

 
Bu kapsamda üniversite, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoloji transfer ofisleri, büyük işletmeler, organize sanayi bölgeleri, odalar ve borsalar ile ilgili dernekler ve vakıflar gibi girişimcilik ekosisteminin aktörleri; sanayinin ihtiyaçlarına veya kendi problemlerine çözüm önerileri getirebilmek amacıyla girişimci ve işletmelerine KOSGEB desteği ile kuracakları ve işletecekleri teknoloji tabanlı kuluçka merkezlerinde yer tahsisi yapabileceklerdir.
TEKMER’lerin; ilaç, tıbbi cihaz, medikal, biyoteknoloji, nanoteknoloji, genetik, robotik, kimya,  bilgi ve iletişim teknolojileri, elektronik gibi bir veya birkaç ilişkili tema belirleyerek bu alanlarda faaliyet gösterecek girişimci ve işletmelere hizmet sunması beklenmektedir. Ayrıca girişimci ve işletmelerin TEKMER’lerde ye almaları için teknoloji veya yenilik odaklı iş fikri veya projelerinin olması önem arz etmektedir. Projelerin seçimi ise TEKMER yönetimi tarafından yürütülmektedir.

 
TEKMER’LERİN SAHİP OLMASI GEREKEN FİZİKİ YAPI ÖZELLİKLERİ
TEKMER Programından yararlanmak için başvuru sahibi veya sahiplerinin işletici kuruluş adı verilen yeni bir işletme kurması gerekmektedir. TEKMER olarak adlandırılacak olan fiziki yapı için gereken bazı kriterler aşağıda belirtilmiştir.
TEKMER fiziki yapısı başvuruda belirtilen faaliyetleri yerine getirebilecek nitelikte ve bağımsız bir yapıda olmalıdır. Tahsis edilecek fiziki yapı; yönetim ofisleri, girişimci ve işletmeler için ortak çalışma alanı, işlikler, etkinlik alanı, toplantı odası gibi alanlardan oluşmalıdır.
TEKMER için tahsis edilecek fiziki yapı, başvuru tarihinden itibaren en az 5 yıllığına TEKMER’e bedelsiz tahsis edilmiş veya kiralanmış olmalıdır. Kiralamanın şartları TEKMER’in gelir-gider dengesini olumsuz etkilemeyecek şekilde olmalıdır.
TEKMER fiziki yapısı en az 1.000 m2 kapalı kullanım alanına sahip olmalıdır.
TEKMER fiziki yapısı 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kanunu çerçevesinde kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sınırları dâhilinde olmamalıdır. Ancak başvurunun desteklenme kararından sonra, fiziki yapının bulunduğu yerin TGB Bölgesi ilan edilmesi veya bölge sınırlarının değişmesi ile TEKMER’in yeni ilan edilen bölge sınırları içerisinde kalması durumunda bu fıkra hükmü aranmaz.

 
TEKMER’LERİN KULUÇKA AŞAMALARI
TEKMER içerisinde yer alan girişimciler ve start-up’lar aşağıdaki belirtilen 3 ana başlıkta kuluçka süreçlerinde hizmet alabilmektedirler.
Ön Kuluçka Süreci: Teknoloji veya yenilik tabanlı iş fikri veya projesi olan şirketleşmemiş girişimcilerin iş fikirlerini doğrulamaya yönelik danışmanlık, eğitim ve mentorlük hizmetleri sağlanmaktadır. Bu erken aşamada, potansiyel girişimcilerin bir başka ifadeyle girişimci olmaya aday kişilerin iş fikirlerini netleştirmek ve geliştirmek için onlara yardımcı olunması hedeflenmekte ve bu amaca uygun faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
Kuluçka Süreci: Bu süreçte TEKMER, iş fikri doğrulanan projelere ilişkin olarak iş planının yenilenmesine veya düzenlenmesine, takımın oluşturulmasına, kaynakların sağlanmasına ve hatta kurulacak start-up’a yatırım alınmasına yardımcı olmaktadır. Start-up’ın bu aşamada kar elde etmesi ve destek/hizmet bedellerini karşılar hale gelmesi beklenmektedir. Ayrıca hedef bazlı durumlarda “hızlandırıcı” olarak bilinen yardım mekanizması da sağlanmaktadır. 
Kuluçka Sonrası Süreç: Bu süreç; kuluçka merkezinden mezuniyetleri, büyük firmaların özellikle Ar-Ge birimleriyle etkileşimlerini, firmaların büyümelerini, ticari ortaklıklar kurmalarını ve TEKMER’in bulunduğu çevrenin teknoloji girişimciliği konusunda bilgi deposu olarak kullanılmasını kapsamaktadır.

 
TEKMER KURULUMUNDA SAĞLANAN DESTEKLER

TEKMER içerisinde girişimci ve işletmelere ücretsiz veya piyasa rayiç bedellerini geçemeyecek şekilde yer tahsisi yapılmakta olup ayrıca projelerini geliştirmek için ihtiyacı olan eğitim, danışmanlık, tanıtım etkinliği veya organizasyonlar için hizmet alımı giderleri KOSGEB’den desteklenebilmektedir. Buna ek olarak yeni kurulacak olan TEKMER’in istihdam ettiği personel giderleri de destek kapsamındadır.
Girişimci ve işletmelerinin ortak ihtiyaçlarını karşılamak için temin edilecek ortak kullanıma yönelik makine-teçhizat ve yazılım giderleri ile merkezin mobilya ve donanım giderleri de destek verilebilmektedir. Program içerisinde 5 yıl boyunca maddi destek verilmekte olup destek oranı %75 olarak uygulanmaktadır. Geri ödemesiz ve geri ödemeli olarak toplam 6 milyon TL destek sağlanabilmektedir.