Karaman kaçak et mi yiyor

TAKİP ET

Mezbaha kapalı, kesim Konya'da yapılıyor, maliyet artıyor, mezbahayı engelleyenlerin vicdanı rahat mı?

Karaman’ın en büyük sorunu haline gelen mezbahada yeni gelişmeler rahatsızlık yarattı. Karaman’ın tek mezbahası tadilat için kapatıldı, başka mezbaha olmadığı için Karamanlı kasaplar hayvanlarını Konya başta olmak üzere başka yerlerde yapmak zorunda kalıyor ve durum böyle olunca maliyet artıyor. Daha önce Karaman’a yapılması için adım atılan ancak bazı kişilerin şahsi çıkarları uğruna engel olduğu 2. mezbahanın ne kadar gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıkarken, mezbahanın yapılmasının önüne taş koyanlar resmen bu şehrin sağlığını tehdit ettiklerinin farkında mı? İlgili STK’ların sessizliği ise sinir bozuyor.
MEZBAHA’DA MECBURİ TADİLAT
Karaman’ın hiç de sağlıklı olmayan ve mecburiyetten hizmete devam edilmesine göz yumulan Konya yolundaki mezbaha, bu defa yetkililerin talimatı ile özellikle hijyen konusu başta olmak üzere tadilat ve düzeltme işlemleri için kapatıldı.
Yetkililer, acil kod ile bu yenilenmenin hemen yapılmasını isterken, mezbahanın bu süreç içerisinde kapalı olması ve özellikle ramazan ayının başladığı bu günlere denk gelmesi sıkıntıyı beraberinde getirdi.
Kasaplar şimdi dört gözle tam verimli olmasa da bu mezbahanın açılmasını bekliyor.
KESİMLER KONYA’DA YAPILIYOR
İlçelerde bile birden fazla mezbahanın olduğu, komşu ilçelerimiz Karapınar’da iki, Ereğli’den çok daha fazla mezbaha olmasına rağmen Karaman’ın tek mezbahaya mahkum edilmesinin sıkıntısı hortladı.
Kasaplar şimdi kesim için başta Konya’nın kapısını çalıyor. Kesimler Konya’daki özel mezbahalar yaptırılıyor ve bunların özel araçları ile şehrimize getirilerek, kasaplara dağıtım gerçekleştiriliyor.
MALİYETLER ARTIYOR
Kesimlerin Konya’da yapılması için kasaplar kesim yapacakları küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını açık kamyon ile Konya’ya götürüyor. Yönetmelik gereği kesimi yapılan hayvanlar ise soğuk kasası bulunan araçlar ile kasaplara teslim etme zorunluğu olduğu için, dağıtımlar özellikli bu araçlar ile yapılıyor ve buda maliyetleri artıyor ve tüketiciye farklı şekilde yansıyor.
KAÇAK ETE DAVETEYİ Mİ 
Mezbahanın kapanması ile kesimlerini şehir dışında yapmak zorunda bırakılan kasaplar şimdi kara kara düşünüyor. Konya da yaptırılacak bir kesim için hayvanlar Konya’ya açık bir araç ile götürülecek, ardından işlem tamamlandıktan sonra ise buzdolabı olan bir araçla Karaman’a getirilmesi gerekiyor ki, buda maliyet açısından kasaplara ciddi bir yük bindiriyor.
Vatandaşlar,  bir iki hayvan kesimi yapan kasapların böyle bir yükün altına girmesi zarar etmesine anlamına geleceği için, acaba merdiven altı kaçak kesim yapılıyor mu sorusunu da gündeme getirdiğini açıkça beyan ediyorlar.
YENİ MEZBAHAYI KİM ENGELLEDİ 
Karaman’a 2.nci modern bir mezbaha yapılması adına yapılan girişimlerin sonuçsuz kalmasında bazı isimlerin baş rolü oynadığı iddialı ise gündemdeki yerine koruyor.
Hatırlanacağı gibi Karaman’a kalıcı eserler bırakan dönemin Belediye Başkanı Kamil Uğurlu çok ciddi harcamalar yaparak eski mezbahayı tadilat yapmasına rağmen, bu mezbaha hizmete açılmadan kaderine terk edildi ve 400 milyon lira civarında para ziyan olmuştu.
Bu süreçte mezbaha için atılan adımlar ise o gün yetkili konumda olan kişiler tarafından hangi hesaplarla engellendiği sorusu ise hala cevabını bulmuş değil.
Kim yaptıysa, ne için yaptıysa bilmiyoruz ama Karaman’ın sağlığı ile oynayarak böyle bir hizmeti engelleyenlerin vicdanları rahat mı elbette değildir ve olamazda.
Bu arada konu ile ilgili ve her konuda sesini yükselten STK’ların nedense konu halkın sağlığı ve mezbaha olduğu zaman sessiz kalmalarına ise bir anlam verilemiyor.
Hüseyin Oğuz