Karaman'ın elması tehlikede

TAKİP ET

Karaman 'da soğuk hava depolarında yaklaşık 40-50 bin ton civarında elma bulunuyor

Türkiye’nin elma deposu Karaman ‘da yeni sezon hasadı için çalışmalar sürerken, diğer taraftan da soğuk hava depolarındaki elmalarda satış için bekliyor.  Karaman ’da soğuk hava depolarında yaklaşık 40-50 bin ton civarında elma bulunuyor.
Karaman, Türkiye’nin elma deposu illerinden biri Türkiye’de üretilen elmanın yaklaşık %18 Karaman’da yetiştiriliyor.
İlimizde yüzlerce ailenin geçim kapısı olan elmanın üretimi her geçen gün yaygınlaşırken, 2023 yılındaki hasat sezonunda üretilen elma temmuz ayında yazlık çeşitlerin hasadı başlayasıya kadar neredeyse devam ediyor.
Türkiye’de elma üretiminde söz sahibi olan Karaman’da, ürün hem iç hem de dış piyasada tüketiciye ulaştırılıyor.
GÖZYAŞI KAPISI’ KRİZİ ELMA İHRACATIMIZA DARBE VURUYOR
silerin Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılarının etkisi ilimiz ekonomisine büyük katkısı olan elma ihracatımızda etkisi olduğu hissediliyor. 
Özellikle son zamanlarda Karaman’dan Hindistan başta olmak üzere Asya bölgesine elma ihracatına büyük darbe vuruyor Kızıldeniz’in alternatifi Ümit Burnu’nu dolaşmak.
Bu da yaklaşık 10 günlük 6 bin 500 kilometrelik ekstra yol masrafların artması demek… Masrafların artması ve elmanın taşıma süresinin 60-70 güne çıkması Hindistan’a Ülke genelinde aynı anda elma ihracatı yapılması şubat ayı içerisinde yapılan ihracatların yaklaşık 60-70 gün civarında ve aynı anda ülkeye ulaşması elmanın mevsimsel olarak dayanma süresi azaldığı ve piyasada aşırı elma ihracatı oluşması nedeniyle satışlar bir anda durmasına sebep olduğu bilgisi alınmaktadır.
Bazı ihracat siparişleri de yurt dışındaki alıcısı tarafından askıya alınmaya başladı.
Boğazdan geçişlerin iptal edilmesi; Asya ya da Basra Körfezi'nden gelen tanker ve yük gemilerinin Süveyş Kanalı’na ulaşmasının engellenmesi, dolayısıyla rotalarını Ümit Burnu üzerinden Afrika’nın güney ucuna yönlendirmesi anlamına geliyor.
İlimizde özellikle son yıllarda Hindistan ve bazı Asya ülkelerine elma ihracatı gerçekleşiyor. Ancak yeterli düzeyde pazarın olmaması nedeniyle Hindistan’da yaşanan bu gelişmeler sonucunda sezonun sonuna yaklaştığımız şu günlerde elmalar üreticinin elinde kalma riski ile karşı karşıya.
Karaman’da soğuk hava depolarının stoklarında toplam yaklaşık olarak 40-50 bin ton elma olduğu ön görülmektedir.