Karaman'da mısır üretimi son bulmalı - O tarlaya ziyaretçi akını

TAKİP ET

Karaman’da tarımla uğraşan ve amatör fotoğrafçılık yapan Nevdet Ortauğurlu, 2021 yılında Karaman’ın Göztepe köyünde lavanta ekimine başladı. Karaman’ın az yağış alması nedeniyle mısır üretimine tepki gösteren Ortauğurlu, Karaman’daki çiftçiler arasında farkındalık oluşturmak ve onlara örnek olmak amacıyla giriştiği lavanta ekimi yanında kekik, adaçayı, biberiye ve altın otu üretimi yapıyor. 

  
Üretimini yaptığı tarımsal desenlerinin hiçbirinin sulamaya ihtiyaç duymadığına dikkat çeken Ortauğurlu, “Kuraklık riski altında olan Karamanımızda ekildikten sonra ekstra sulamaya ihtiyaç duyulmadan üretilen tarımsal ürünlerin olduğunu üreticilerimize göstermek istedik. Bu anlamda Göztepe köyünde 15 dekarlık bir alanda bu ürünlerin nasıl yetiştiğini bölge çiftçimizin gözleri önüne seriyoruz. Ayrıca Taşkale’de Manazan Mağaraları mevkiinde de 6 dekarlık bir alanda yine lavanta üretimi yapıyoruz. Aynı şekilde oradaki yöre halkına da suya ihtiyaç duymayan tarımsal ürün olan lavantanın nasıl yetiştiğini onlara da göstermek istedik. Temennimiz mısır ve pancar gibi su canavarı tarımsal ürünlerin bu topraklardaki üretiminin bir an önce son bulmasıdır. Bunun için de üreticilerimize mısır ve pancarın alternatifi olabilecek ürünleri bu topraklarda en verimli bir şekilde nasıl yetiştiğini ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.

 

KARAMAN'DA MISIR VE PANCAR ÜRETİMİNE SON VERİLMELİ

Kekik, adaçayı ve lavanta üretimini ilk tohumdan sonra çelikleme yaparak kendi fidesini de üretmeye başladığını kaydeden Ortauğurlu, “Kuraklığın önüne geçmek için mısır ve pancar gibi tamamen suya dayalı tarımsal ürünlerin Karaman’daki üretimine bir an evvel son vermek gerekiyor. Karaman’daki lavanta bitkisinin üretimi, proje ve desteklerle birlikte yıl geçtikçe artış gösteriyor. Bu durum da geleceğimiz adına bizleri umutlandırarak heyeceanlandırıyor” şeklinde konuştu. 

 

KARAMAN'DA KÜLTÜR TURİZMİNİ AYAĞA KALDIRMAK İSTİYORUZ

Lavantayı kırsal alanların değerlendirilmesinde ve kültür turizminin canlandırılmasında da alternatif ürün olarak değerlendiren Ortauğurlu, “Tamamen farkındalık oluşturmak için giriştiğimiz bu üretim işinde kültür turizmini de ayağa kaldırmak istiyoruz. Lavanta bahçemizde oluşturduğumuz fotoğraf çekim konseptleri sayesinde onlarca kişi tarlamızı ziyarete gelerek hem lavanta kokusunu ciğerlerine çekiyor hem de bu görsel şöleni fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirme imkanı buluyor” ifadelerine yer verdi.