Karaman'da konserve hazırlıkları başlıyor – Aman dikkat canınızdan olmayın

TAKİP ET

Karaman'da birçok evde konserve ve turşu hazırlıkları başlıyor. Ancak kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. Çünkü uzmanlara göre, daha çok konserve besinlerle bulaşan 'clostridium botulinum' bakterisi felce, hatta ölüme bile sebep olabiliyor.

Karaman'da sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri de ev yapımı konservelerdir. Konserve hazırlıkları yazın ortasında başlayıp sonlarına kadar sürüyor. Ancak konserve yaparken bazı noktalara dikkat etmek hayati önem taşıyor. Çünkü konserve besinlerle bulaşan bakteriler gıda botulinumu felce ve ölüme sebep olabiliyor. Konserve besinlerle bulaşan clostridium botulinum adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bu zehirlenme dünyada bilinen en güçlü zehirlenmelerden biridir ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Ev koşullarında yapılan konservelerde riskin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerekiyor.  Botulinum toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreyebiliyor. Ev yapımı konserve yaparken yiyeceklerin iyice yıkanması, dengeli tuz oranı ve hijyenik şartların sağlanması riski azaltan etkenler olarak karşımıza çıkıyor. 


PASLI KAPAK ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılması gerekiyor. Kullanımdan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Türkiye’de 2015 yılından 2024 yılına botulinum zehirlenmesinden dolayı 50’ye yakın kişi hayatını kaybetti. Geriye dönük incelendiğinde, vakaların birçoğunda kapağı bozuk, çizik ya da şişmiş konserve tüketim hikayesi saptanmış olması da bu konunun önemini gösteriyor. Konservenin açıldıktan sonra yüksek ısıda pişirilmesi içinde bulunan olası bakteri ve toksinlerin hastalık yapmasını engelliyor. 

 
HASTAYI SAKIN KUSTURMAYIN!
Botulinum zehirlenmesi konusunda ilk yapılması gereken şey, uygun olmayan şartlarda üretilmiş ya da saklanma koşullarına bağlı bozulmasından şüphe edilen konserve ürünlerden uzak durmaktır. Konserve ürünlerin tüketiminden sonraki 12-72 saatte başlayan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, bulanık görme, çift görme, kas zafiyeti, solunum sıkıntısı gibi durumlarda mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalı ve hekime şikâyetler anlatılırken konserve tüketildiği belirtilmelidir. Her tür zehirlenmede olduğu gibi, özellikle nörolojik bulgusu olan hastalar acilen hastaneye nakledilmeli, hekim değerlendirmesi olmadan ağızdan beslenmemeli ve hasta kusturulmamalıdır. Zehirlenmenin ölümcül sonuçları ise tedavi edilmeyen hastanın genelde solunum kaslarının felcine bağlı olarak baş gösteriyor.