Karaman'da esnaf ve vatandaş birbirine düştü

TAKİP ET

5 kat artan POS cihazı kullanım ücretini müşteriye ödetmek isteyen esnaf, vatandaşla yüz göz oluyor

Bankaların POS cihazı kullanan işletmelere uyguladığı faiz oranını artırarak yüzde 0,49 - 0,79’dan yüzde 3,5’a çıkarması, küçük esnafı zora soktu. Kimi esnaf da POS komisyon farkını müşterinin aldığı ürüne ekleyerek bankanın kendisine yaptığının acısını vatandaştan çıkarttı ve çıkartmaya devam ediyor. Vatandaş da bu duruma isyan ediyor.
Esnafa, “Bankanın sana koyduğu komisyonu ben ödemek zorunda değilim” diyen vatandaşla esnaf arasında yer yer şiddetli tartışmalar yaşansa da zaman içinde nakit taşıma alışkanlığı kaybeden ve daha da önemlisi artık hayatı kredi kartına endeksli olan vatandaş, esnafın bu dayatmasına karşı koyamıyor. Mecburen POS cihazı kullanım faizini ödeyerek alışverişini yapmak zorunda kalıyor. 

 
Sonuç olarak: Küçük esnafın birçoğu, bankanın esnafa dayattığı POS cihazı kullanım faiz farkını müşterinin yani vatandaşın ödemesi için dayatma yapıyor. Böylece “Altta kalanın canı çıksın” oyununda her zaman olduğu gibi vatandaş en alta kalmaya devam ediyor.
POS faizinden kaçmak isteyen bir kısım esnaf ise kendince bir yöntem geliştirerek IBAN ile ödeme alıyordu. Ancak bu noktada da İBAN’a yapılan ödemelerde fatura/fiş kesilmemesi durumu ortaya çıktı. Bu sefer de devreye Hazine ve Maliye Bakanlığı girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamasının ardından esnaf, IBAN veya QR ile ödeme almayı kesti. 


“Ne şiş yansın ne kebap” diyen Karaman’daki küçük esnaf, hem kendisinin hem de vatandaşın POS cihazı kullanım faiziyle başının büyük dertte olduğunu ifade ederek bu durumun çözüme kavuşmasını bekliyor.