Karaman'da dolar endeksli maaş

TAKİP ET

Sosyal medyada örgütlenen Afgan çobanlar, 1000 doların altındaki maaşı kabul etmiyor

Karaman’da ve Konya bölgesinde tarım ve hayvancılık sektöründe kayıt dışı olarak istihdam edilen yabancı uyruklu işçiler ve çobanların son zamanlarda işverenlerden afaki oranda talep ettikleri ücret artışı tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşları altından kalkamayacakları bir külfetin altına girmeye zorluyor.
Üreticinin maliyetinin arttığını ve çalışacak çoban bulunamadığını yaptığı açıklamada gazetemize bildiren Karaman Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yücel Yaman, “Her yerde her şeye zam geldiği gibi Karaman da bu zamlardan nasibini aldı. Ama küçükbaş hayvancılık sektöründe sadece kurban fiyatı konuşuldu. Üreticinin üretim sürecindeki yaşadığı sıkıntılar ve üretim maliyeti arka plana itildi. Örneğin bir çobanın aylık maaşı geçen yıl 500 dolarken, bu yıl 1000-1100 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik tüm masrafını da üretici karşılıyor. Zaten çoban olarak çalışanlar da özellikle Afganlar olmak üzere yabancı uyruklulardan oluşuyor” dedi.


Afgan işçilerin sosyal medya üzerinden örgütlenerek kendilerine bir lider seçtikleri ve böylece adeta bir işçi sendikası gibi hareket ettiklerini ifade eden Başkan Yaman, seçtikleri liderin belirlediği ücretin altında kesinlikle çoban olarak çalışmadığına dikkat çekti. Başkan Yaman, “Afgan çobanların genel olarak resmi bir statü dışında, yani yasal olmayan bir şekilde çalışmalardan dolayı ülkemizde belirlenen asgari ücret ve kalifiye elemanlara verilen ücretler gibi yasal bir maaş verme şansı oluşmamıştır. Özellikle ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler sonrası artan maaş zamları sonrası Afgan uyruklu tarım işçileri işverenlerden KEYFİ maaş masrafı kabul edilemez rakamlara ulaşmıştır. Afgan ve yabancı uyruklu çobanların bu sektörde çalışacakları ücret miktarlarının belirlenmesi için acilen yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Devletimizin ilgili kurumları gerekli yasal düzenlemeleri yaparak yabancı uyruklu çoban sorununa resmiyet kazandırılması üretimin devamı için büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.