Kanser tehlikesi… Aman dikkat!

TAKİP ET

Gazeteci Kemal Soylu bir zamanlar sahte bal üzerinden sanal mecrada yapılan ticari dolandırıcılığın şimdi de sucuk ve zeytinyağı üzerinden yapıldığını iddia etti. Sahte ürünlerin insanı kanser yaptığına dikkat çeken Soylu vatandaşı şu sözlerle uyardı:
“Sosyal medyada kilosu 150 TL sucuk, 5 kilosu 300-400 liraya zeytinyağ satılıyor. Kıymanın kilosunun 500 TL olduğu ve gerçek zeytinyağının kilosunun maliyetinin de 350-400 TL  olduğu bir ortamda nasıl olurda bu ürünler bu fiyata satılıyor?. Sadece bu sucuk ve zeytinyağında olmuyor. Peynirden salçaya her gıdada var. Bir zamanlar bal olayı gündemdeydi. Bu patlayınca şimdi sahtekarlar başka gıdalara yöneldi. Dikkat. Bu sahte ürünler insanı kanser yapar. Canınıza yazık. Uzak durun”


BİR TON SAHTE ZEYTİNYAĞI ELE GEÇİRİLDİ
Gazeteci Soylu’nun dikkat çektiği sahte ürünlerle alakalı Şubat ayında yaşanan bir asayiş vakası şöyle:
Afyonkarahisar'da jandarma ekipleri bir otomobile sahte gıda operasyonu düzenledi. Jandarma ekipleri tarafından durdurulan araçta bir ton 120 kilogram sahte zeytinyağı, 970 kilo domates salçası, 63 kilo tereyağı, 104 kilo dil peyniri, 30 kilo siyah zeytin, 130 kilo tulum peyniri, 20 adet kangal sucuk ve 8 kilo lor peyniri ele geçirdi.


BİN BİR TÜRLÜ OYUN DÖNÜYOR
Fırsatçılar maliyetten kaçmak için, piyasadan temin ettikleri ucuz palm, soya ve benzeri bitkisel yağların içerisine aroma katarak zeytinyağı, süt yağı yerine palm yağı koyarak peynir, enzim, nişasta ve yüksek fruktoz içeriğine sahip şuruplarla seyreltilerek bal üretimi gerçekleştirerek sahte ve taklit markalara basıp piyasaya sürüyor. Vatandaşların sağlığını tehdit eden sahtecilikte neredeyse her ürünün sahte aromasının yapılabildiğini söyleyen uzmanlar, bununla baş etmek konusunda vatandaşa ALO 174 Gıda Hattı’nı aramak, yetkililere ise denetim sorumluluğunun düştüğünü ifade ediyor. Vatandaşın sağlığıyla oynayan fırsatçılar, zeytinyağında, peynirde, balda, tereyağında bin bir türlü oyuna başvuruyor.
PEKİ TÜKETİCİ NE YAPMALI 
“Kamu denetimi etkinleştirilmeli” sahtecilikle en çok anılan ürün ise zeytinyağı. Sahtecilik pamuk, aspir gibi yağların aroma ve renklendiriciyle zeytinyağına benzetilmesi yöntemiyle yapılıyor. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Fahri Yemişçioğlu, şu önerilerde bulundu:
“Bunu tüketici tek başına halledemez. Kamu denetimini etkinleştirilmesi gerekir. İnternetten satış denetlenemiyor ve güvenilir değil. Çarşı pazarda kola şişelerinde satılan yağları almamak gerekir. Tüketici, üreticisi, üretim yeri, üretim izni olan ürünleri ister market ister internetten alabilir.
Tüketicinin zeytinyağının rengine tadına kokusuna bakarak anlaması mümkün değil. Zeytinyağı yeşil olur denir içine klorofil atar. Gerçek zeytinyağı donar derseniz bunlar içine donacak yağı atar. Zeytinyağının sahte olup olmadığı laboratuvarda belli olur.”