Erdoğan Kara Murat'tan vazgeçmiyor

TAKİP ET

6 Şubat depreminde gönüllerde taht kuran Murat Kurum yeniden bakan oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleşti. Mehmet Özhaseki, "Şerefli bir görevi ifa etmeye çalıştım. Vicdanen müsterihim" dedi. Yeni Bakan Murat Kurum ise, "Deprem dönüşümünü gerçekleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


6 Şubat depremi ve akabinde “Hızır gibi” bölgeye yetişen o zamanların Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bakanlık görevinden istifa etmiş ancak istenilen başarıyı elde edememişti. Buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kara Murat”tan vazgeçmeyerek Mehmet Özhaseki’nin yerine Murat Kurum’u getirerek yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapacağını ilan etti.

6 Şubat’taki depremle birlikte “Kara Murat” olarak namlanan Bakan Kurum’a bu namın veriliş sebebini ise Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan köşesine taşımıştı:
İşte Hakan’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yaptığı o yakıştırmayı kaleme aldığı 16 Şubat 2023 tarihli o yazı:

“KARAOĞLAN” deniyordu Ecevit’e...
İşittiğime göre içinde “kara” geçen bir yakıştırma da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yapılmış.
Bugün itibarıyla 10 gün oldu.
Ve Bakan Kurum, hâlâ deprem bölgesinde.
Sokakta, köyde, mahallede sürekli Bakan Kurum’a rastlayan ahaliden bazıları kendisine “Kara Murat” demeye başlamışlar.
Bilhassa depremi gerekçe göstererek fahiş fiyatlarla evlerini kiralamaya kalkan ev sahiplerine göz açtırmaması nedeniyle…
Devlet deprem sonrası kabinenin üç bakanıyla sürekli acı bölgesinde çalışmaların başında iken Çevre ve Şehircilik Bakanının ismi daha farklı öne çıkmış oldu.


Murat Kurum kimdir
1976 yılı Ankara doğumlu olan Murat Kurum'un babası Mehmet Kurum, Konya'nın Karapınar ilçesinin Akçayazı köyünden; Annesi Satı Kurum ise Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinin Belpınar köyündendir.
Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1999'da mezun olan Kurum, 1999-2005 arasında çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı.
2005-2006 arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığında uzman olarak görev yapan Kurum, 2006-2009 arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009-2018 arasında ise TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlük görevini yürüttü.
Kurum, 2018 yılında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atandı.
2023'e kadar bakanlık görevini sürdüren Kurum, 14 Mayıs 2023'te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde 28. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili olarak seçildi.
Kurum, 31 Mart Pazar günü yapılan mahalli idareler seçiminde Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı oldu.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüten Kurum, evli ve 3 çocuk babası.