Domuzlar Karaman'ı yiyecek

TAKİP ET

Yaban domuzu felaketi Karaman’daki çiftçilerin sebze, meyve ve bitkisel üretimine zarar vermeye devam ediyor. Tarım alanlarında önemli derecede zirai üretime zarar verdiği tespit edilen yaban domuzlarına karşı Merkez Av Komisyonu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Karaman Şube Müdürlüğü işbirliği ile gerekli emniyet tedbirleri alınarak, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonunda Teknik Personel Emrah Öget başkanlığında Kızılyaka, Damlapınar ve Başkışla köylerinde sürek avı düzenlenerek zarar veren yaban domuzları itlaf edildi.
Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, “Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda yaban domuzlarının bağ, bahçe ve tarlalarda zirai üretime zarar verdiğinin tespit edildiği yerlerde profesyonel avcıların avlanması ile domuz popülâsyonunun zarar eşiğinin altında tutulması amacıyla sürek avları düzenlenmiştir. Bu bağlamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak her zaman üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 
İSTENEN SONUÇ ALINAMIYOR
Karaman’daki domuz istilası hakkında açıklama yapan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ise, ziyaret ettiği köylerde üreticilerin sürekli yaban domuzlarının verdiği zararlardan şikayet ettiğini söyledi. Özellikle dağ köylerinde domuz istilası sebebiyle bitkisel üretim bitme noktasına geldiğini kaydeden Başkan Bayram, “Dağ köylerimizdeki en önemli geçim kaynaklarından olan nohut ekimi başta olmak üzere çiftçilerimiz üretimi bırakmak zorunda kaldı. Devletimiz yaban domuzu ile ilgili köylerde sürek avı yapmakta fakat sürekli üreyen bir ırk olduğu için istenen sonuç alınmıyor” şeklinde konuştu.

   
KORKUNÇ BİR ŞEKİLDE ÜRÜYORLAR
Yaban domuzlarının üreme özelliğini işaret eden Başkan Bayram, “Korkunç şekilde üreme özelliği olan domuz bir yılda üç veya dört defa doğum yapar. Bir batında 20'ye yakın yavru yapabildiği düşünülürse, ilk yavrularının da tekrar anneleriyle beraber doğum yaptığı hesaplanırsa, 1 domuz bir yılda 480 domuza ulaşmaktadır” bilgisini verdi. 

  TEHLİKENİN BOYUTLARI ÖNLENEMEZ HALE GELİYOR

Karaman’daki ova köylerinin de domuzla başlarının dertte olduğunu kaydeden Başkan Bayram, “Yaban domuzları tarlalarda ne ekili ise hemen hemen hepsine zarar veriyor. Dolayısıyla tehlikenin boyutları da önlenemez duruma gelmektedir. Üreticilerimiz gündüz tarlalarında çalışıyor gece bahçelerinde domuz nöbetleri tutuyor” ifadelerine yer verdi. 


AV TURİZMİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Karaman’ın coğrafi yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından av turizmine elverişli bir konumda olduğuna dikkat çeken Başkan Bayram, “Eğer Karaman’da domuz avına yönelik bir av turizmi projesi hayata geçirilirse hem de istenmeyen yaban domuzlarından kurtulabiliriz hem de turizm geliri elde etmiş oluruz” fikrini sundu.