Dolaman rüzgarı estiriyorlar

TAKİP ET

Karaman'da, bahar mevsiminde araziye çıkanlar, altın arar gibi 'dolaman' adı verilen mantarı arıyor

Bahar başında 500 TL'den alıcı bulan ve bugünlerde azalmaya başlamasıyla 750 TL'ye yükselen domalan mantarının bulunması için taş ve otların altlarına kadar bakılıyor. Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarının kırmızı et kadar besleyici proteini ve lif kaynağı olduğu biliniyor.
Karaman'da doğada kendiliğinden yetişen ve 1 aylık sürede toprak altından çıkarılmadığı takdirde çürüyen domalan mantarının görüntüsü patatese benziyor. 
Taş ve otların altlarına tek tek bakan yöre halkı, buldukları mantarları, ellerindeki çubuklarla toprağı hafif kazdıktan sonra çıkarıyor.
2024 BEREKETLİ BİR YIL OLDU
Geçen yıllara göre bu sene daha çok görülen domalan mantarının fiyatına artış oldu. Domalan mantarının nadir yerlerde çıktığını belirten Eyüp Evci, bu yıl geçen seneye oranla çok fazla sayıda bulduklarını söyledi.
Karaman’ın dolaman uzmanı Eyüp Evci, ''Bu yıl Karaman'da 'domalan' olarak adlandırılan mantarı geçtiğimiz yıllara göre daha çok buluyoruz. Her yıl bahar geldiği zaman bir heyecanlanıyoruz. Bu yıl yağmurumuz güzeldi. 2024 yılı çok bereketli bir yıl oldu. Dolaman mantarını en çok bulduğumuz yıl diyebilirim. Güzün don almazsa bu domalan mantarının bir otu var o ot kurumazsa o yıl domalanımız güzel oluyor. Genellikle bu domalan mantarını yurt dışında Araplar ülkeleri çok seviyor ve çok fazla alıyor. Arapların sayesinde piyasada yükseliyor" dedi. 
KİLO FİYATI 750 TL'YE KADAR YÜKSELİYOR
Bu yıl domalan mantarının kilo fiyatının 750 TL'ye kadar yükseldiğini aktaran Evci, "Bu yıl bana satın almak için kilosuna 500- 750 TL veriyorlar. Ailem ile birlikte topluyoruz. Bu yıl Karaman’da ciddi manada dolaman mantarı vardı. Eşim ile birlikte bu yıl ortalama 100 kilogram dolaman mantarı topladık. 2024 yılı cidden son yıllardaki en bereketli yıldı. Satışlarımızda devam ediyor. Şu an dolaman mantarı 750 TL’den satılıyor. Bizde taze topladığımız dolaman mantarlarını müşterilerimize iletiyoruz” dedi. 
DOLAMANI BULMAK ÇOK ZORDUR
Karaman’ın dolaman uzmanı Eyüp Evci, yatan dolamanı bulmanın çok zor olduğunu bildirerek, “Dolaman mantarını toplaması hiç kolay değil. Bunu herkes toplayamaz, bilen kişiler toplayabilir. Hemen dağa çıktım, domalan toplayayım, demekle toplanamaz. Millet kabarık dediğimiz şeklini bulabilir ama yerde yatan domalanı bulmak çok zordur. Domalan mantarı genellikle kumluk alanlarda başta çıkar, ilk olarak bu alanlar ısındığı için daha sonra toprak olan arazilerde çıkmaya başlar. Domalan kumlu alanlarda genellikle gizli kalır. Kumlu alanlarda dolaman mantarı gizli kalıyor ve bu yüzden çoğu kişi bu alanda bulamıyor. Domalan mantarı, baston şeklindeki özel demir parçasıyla aranıyor. Domalan mantarının lezzeti tek kelime ile müthiş sadece yiyen bilir" diye konuştu. 
Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarının kırmızı et kadar besleyici proteini ve lif kaynağı ile afrodizyak etkisi olduğu biliniyor.