Başkan Çavaş'dan Başkan Bayram'a sert eleştiri - KARAMAN

TAKİP ET

Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Çavaş, ağızlarda sakız edilen, çiftçiyi tüccara teslim etmeyin söylemlerinin kabul edilir olmadığını, çiftçinin zor durumunda yanında tüccarın olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
Çiftçinin ürettiğini hasat eder, TMO, tüccar, sanayici, değirmenci alır. İktidarlar, TMO aracılığıyla fiyat belirler ve açıklanan bu fiyatlardan TMO piyasayı dengeleyecek şekilde alım yapar diyen Karaman Ticaret Borsa Başkanı Ekrem Çavaş:
“Tüccar ve sanayici çiftçiye belirlenen fiyatın altında bir rakam verdiği taktirde, çiftçi gider ürününü TMO’ya satar. Belirlenen fiyatlar beklentiye cevap veremez hale gelince ve peşin ödeme, randevuda yaşanılan sıkıntılardan dolayı devreye tüccar girer ve malını alır, malum olan sorunlar nedeniyle ürününün tamamını TMO’ya satamayan çiftçiyi kurtaran o anda devreye giren tüccarlardır. Çünkü, çiftçi tüm borçlanmalarını harman sonu olarak yapmaktadır ve TMO’ya veremeyince, sıkıntısını gidermek için tüccar, sanayicimiz bir güvencedir.”
KZOB Mehmet Bayram’ın, çiftçiyi tüccara teslim etmeyin açıklamasının kabul edilir olmadığını söyleyen Başkan Ekrem Çavaş:
“Üreticilerimiz hepimizin başımızın tacıdır. Üretmeden bir yere varmamız mümkün değildir. Çiftçimizin değerini en iyi bizler biliyoruz, ancak tüccarlarımızı saçma-sapan açıklamalar ile birilerine hoş görünmek adına ‘tu-kaka’ göstermeye çalışmak oldukça üzücüdür. Bu işten ekmeğini kazanan kişilerde bizim insanımızdır. Dengeyi kaçırmamak gerekir, yoksa çiftçi-tüccar arasında gerginlik yaratmak telafisi mümkün olmayan zararları beraberinde getirir. Herkesin aklını başına alması gerekir.”
Hüseyin Oğuz