Başkan Bayram: "21'inci il Karaman olsun"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Konya’da yasal izinle yetiştirilmesine izin verilen kenevir bitkisinin Karaman’da da üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek açıklama yaptı. Başkan Bayram yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“1940’lı yıllarda yasaklanmıştı, 80 yılın ardından kenevir toprakla buluştu. 
Kenevir ekimine Konya bölgesinde olduğu gibi niçin Karaman’da izin verilmedi?
Elbette en büyük gerekçe haklı olarak bölgemizde yaşanan su sorunu olduğunu biliyoruz.
Fakat aynı sorunları Karaman ile Konya mesafe olarak üretim sahaları aynı yani yaklaşık 5-15 kilometre mesafede Konya da üretim serbest Karaman’da yasak,
 Konya’da da su varsa üretim yapılabiliyorsa Karaman’da aynı şekilde değerlendirilebileceği kanaatindeyim.
Burada su elbette önemli, bundan dolayı zaten ülkemizde 27 Mart 2023 tarihinde üretim planlaması Tarım Kanunu'nda bir değişiklik yapıldı. Bu ürün planlamasına bütün çiftçilerimizin uyması sağlanması için münavebeli ekimlerde çiftçimizin para kazanması için katma değeri yüksek ürün desenleri büyük önem taşımaktadır.
Devletimizin yetkili organları bölgelerin su durumunu göz önüne alarak bu konuda çalışmalar yaptı. 
Bir taraftan su sıkıntımıza çare ararken, katma değeri yüksek ürün desenleri ararken, bahar yağışlarının iyi olması halinde yaklaşık hububat ile aynı oranda su tüketimi olan Kenevir aklımıza geldi ve ülkemizde 19 ilde üretilen Kenevirin Karaman’da ekilmesi talebimizi defalarca yetkilere ilettik.
Sonuç olarak Kenevir ekiminde ülkemizde 20. İl olarak bu yıl pilot bölge olarak Konya İçeri Çumra’da üretimine başlanan Kenevir üretimi ile alakalı bölgede üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde Keneviri ekiminden bu zaman zarfında 2 defa sulama yaptıklarını belirttiler.
Kenevirin boyunun şimdiden 2 metreye ulaştığını, bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparak suyunu keseceklerini ifade ettiler. Kenevirin hasada kadar boyunun 5 metre bulacağını belirttiler.
Üreticilerimiz sulu tarım yapılan diğer ürün desenlerine bakıldığında Kenevirin çiftçiye neredeyse masrafı yok diyecek kadar az olduğunu ifade ediyorlar. 
Tüm bunlar dikkate alınarak tekrardan gerekli incelemeler gözden geçirilerek Konya ile aynı iklim şartlarında üretim yapan su sıkıntısı aynı seviyede kaderi bir olan ilimizde kenevir ekiminin önünün açılması üretim yapılan 21. İl olarak Karaman’ın dahil edilmesi alternatif üretim için arayış içerisinde olan çiftçimize ciddi anlamda bir katma değer sağlayacağı kanaatindeyim.”