Barış Manço'nun Karamanlı ağayla olan anısı hala dillerde

TAKİP ET

'KİMSE GÖÇMEZ BU DÜNYADAN MAL İLE!'

Mehmet Ağa Karamanlı bir toprak ağasıyken, Osmanlı Dönemi yetkilileri Mehmet ağayı çağırarak Kıbrıs Girne'de büyük bir tarla vererek 'Karaman'daki Bahçelerin gibi ek, biç, halka iş ver biz de sana toprak bağışlayalım. Hayvancılık ve Tarımı geliştir' derler...

1810-1920 tarihleri arasında yaşamış Karaman’ dan Kıbrıs’a 5 kardeşiyle birlikte gitmiştir. Yörük Türkmen’dir... Kıbrıs’taki köyünün adının Göçeri olması, yörüklerin konar göçer hayatından gelmektedir. Yörükler köyü de derlermiş Göçeri köyüne.

Sarı Çizmeli Mehmet ağa, devlete söz verdiği gibi tarımda ve hayvancılıkta binlerce kişi çalıştırır, İş verir büyük bir aile olurlar...

Zamanla 3 bin dönümden fazla toprağı olur. Kavgalıları barıştırır, bekarları evlendirir, eşyalarını hediye eder, ev verir, en az da birer dönüm toprak bağışlarmış.

Fakir fukara bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış.

Ağa her Cuma namaz öncesi esnafı dolaşır, halkın borçlarını ödermiş.

Kendi gibi gönlü de zengin bu ağa malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından, yokluk içinde ölmüştür.

Torunları hala Girne İli, Dikmen Beldesi, Göçeri Köyünde yaşamaktadır.

RUM KIZLARI PEŞİNDEYMİŞ

Sarı Çizmeli aynı Manço’nun dediği gibi, güzel sevmeyene adam denir mi ilkesini takip edermiş. Çok çapkın olduğu rivayet ediliyor. O dönemde Rum kızlarının Sarı Çizmeli Mehmet Ağadan çocuk yapıp mirasına ortak olmak istedikleri akraba ve torunları tarafından hâlâ dillerde sakız.

KABRİNİ EVKAF YENİLEDİ 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF), merhum sanatçı Barış Manço'nun şarkısına da konu olan "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa"nın Kıbrıs'ta bulunan kabrini yeniledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nden (EVKAF) yapılan yazılı açıklamada, Girne bölgesine bağlı Göçeri köyünde bulunan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın kabrinin temizlenerek yenilendiği ve etrafında düzenlemeler yapıldığı belirtildi.

Barış Manço'nun şarkısıyla üne kavuştuğu belirtilen "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa"nın Kıbrıs'ta yaşadığı ve çok yardımsever biri olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın kabrinin Göçeri köyünde olduğu gündeme gelmişti. Ancak kabrin durumu görenleri üzünce, bu kadar hayırsever bir kişinin mezarının bu durumda olmasını kabullenemeyen EVKAF yetkilileri, hemen duruma el attı ve kabir kısa sürede tamir edildi. Kabrin ayrıca çevre düzenlemesi de yapıldı. Şu anda Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın kabri, temiz bir şekilde, gelip de bir Fatiha okumak isteyenler için adına yakışır bir hal aldı." ifadesi yer aldı.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'dan bahsedilen açıklamada, Mehmet Ağa'nın yaşadığı dönemde fakir fukaranın bir kahvehaneye ya da lokantaya gittiğinde para ödemediği ve tüm hesapları ona yazdırdığı kaydedildi.

Kendi gibi gönlü de zengin Mehmet Ağa'nın, malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından yokluk içinde olmasa bile parasız pulsuz öldüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Barış Manço, Kıbrıs'a konser vermeye geldiğinde Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'yı bu konser sırasında Kıbrıslı Türklerden duyar. Bu hikayeden yola çıkarak yazdığı şarkı 1979'da ortalığı yıktıktan sonra Manço 1982'de tekrar Ada'ya gelir ve gazetecilerle birlikte Sarı Çizmeli'nin akrabalarıyla buluşur, mezarını ziyaret eder ve yeni bir mezarın yapılmasına katkıda bulunur. Şimdi Mehmet Ağa'nın Göçeri köyündeki mezar taşında, 'Barış Manço ile bütünleşen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa. 1800'lü yıllar ruhuna Fatiha' yazıyor."

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın 1810'lu yıllarda doğduğu ve 1920'lerde öldüğü belirtiliyor.

İşte o harika şarkının kaynağı bu hayat hikayesidir


Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Yaz dostum güzel sevmeyene adam denir mi

Yaz dostum selam almayana yiğit denir mi

Yaz dostum altı üstü beş metrelik bez için

Yaz dostum boşa geçmiş ömre yaşam denir mi

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum garipleri giydir ipek şal ile

Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu

Yaz dostum kimse göçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum Barış söyler kendi bir ders alır mı

Yaz dostum su üstüne yazı yazsan kalır mı

Yaz dostum bir dünya ki haklı haksız karışmış

Yaz dostum boşa koysan dolmaz dolusu alır mı

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı.

Halk bilimi, kültür ve müzik ancak böyle güzel birleştirilebilir. Ve bunu en iyi yapanlardan biri Barış Manço idi. Hem hikayedeki Mehmet Ağanın hem büyük kültür adamı Barış Manço' nun ruhu şad olsun...