Alın teri soğumadan para cebe giriyor

TAKİP ET

Karaman'daki tüccarlar çiftçinin kara gün dostu oldu

Karaman’daki arpa ve buğday hasat sezonunun başlamasıyla harmanını kaldıran üreticilerin bazıları ürününü TMO’ya satarken bazıları da tüccarın kapısını çalıyor. Karaman Ticaret Borsası’na kaydı olan tüccarlar arpa alımlarını ton bazında 7 bin TL’den buğday alımlarını ise ürünün kalitesi ve türüne göre yine ton bazında 8 bin TL ile 10 bin 500 TL arasında alıyor. Üreticinin alın terini ise vadeye bırakmadan anında ödüyor. 
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından (TMO) belirlenen 2024 yılı arpa ve buğday alım fiyatlarını ise şöyle: Arpa alımlarını ton bazında 7 bin 250 TL’den buğday alımları ürünün kalitesi ve türüne göre yine ton bazında 8 bin 750 TL ile 10 bin 500 TL arasında değişiyor. Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına bin 750 TL ve arpa için 750 TL olarak belirledi. 
TMO’nun açıkladığı alım fiyatlarına yakın seviyede alım yapan Karaman’daki ticaret borsasına bağlı tüccarlar, üretici tarafından daha çok tercih ediliyor. Çünkü TMO üreticinin mahsulünü aldıktan 45 gün sonra üreticinin alın teri ücretini öderken tüccarlar ödemişini mahsulü indirdikten hemen sonra yapıyor. TMO’nun üreticiden aldığı mahsulün parasını 45 gün sonra ödemesi çiftçinin mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Çünkü üretici hem üretim hem de ev geçimi için yıl boyunca yaptığı harcamaları borçlanarak yapıyor. Ve borçlandığı paranın ödeme sözünü harman dönemini işaret ederek veriyor. Harman döneminde kapısına dayanan alacaklılara karşı mahcubiyet yaşamak istemeyen üretici alacaklarına “Bi’ 45 gün daha bekleyin” demek yerine tüccarın kapısını çalıyor. TMO ve tüccarın alım fiyatları arasında da çok ciddi bir uçurumun olmaması tüccarı çiftçinin kara gün dostu yaparak ticaret gerçekleşiyor. Çiftçi için 45 günlük bekleme sürecinin çok ciddi bir zaman dilimi olduğu aşikarken tüccar ve üretici arasındaki bağ, bu vesileyle güçlenmiş oluyor.